Google+

Google Plus är ett försök att ta marknadsandelar från Facebook när det gäller det sociala på nätet. Jag har nu i någon vecka använt mig av tjänsten efter att jag fick en invite av någon främling. Visst känns det rent och snyggt, mycket ligger i att Google ännu inte har bombat in en massa reklam ännu men trots det så känns tjänsten något fräschare än just Facebook. Att använda sig av s.k cirklar för att placera ens vänner som antingen nära, familj, bekant eller följer så kan man på ett smart och enkelt sätt styra vilka som ska se det man postar och skriver. På Facebook känns det mer som att alla ens vänner är inlagda som ”nära” och allt jag skriver syns för alla, något som gjort att man drar sig lite för att posta för det känns som att det bör vara intressant nog att även den där bekanta snubben man träffade på krogen för sex månader sedan även ska finna det intressant.

Om Google+ slår igenom eller inte kan jag inte svara på. Visst har de redan nu 15 miljoner medlemmar drygt, men samtidigt verkar det mest vara datanördar ännu och det i sin tur innebär att det känns som det nästan bara är killar. Detta är något negativt om Google inte lyckats ändra på trenden. En social plats på nätet skiljer sig inte från verkliga livet egentligen. Om du har fest hemma så vill du försöka få ungefär lika många killar som tjejer på plats. Detta har med grundläggande psykologi att göra och få tycker om konkurrens.

Jag har även testat appen de släppte för iPhone för några dagar sedan. Den fungerar smidigt och jag har inte stött på några buggar. Att lägga till nya vänner gick bra men jag förstod inte riktigt hur jag skulle placera dem i cirklarna. Något som väldigt smidigt och enkelt på desktop. Någon app för iPad verkar inte finnas och den för iPhone gick inte att installera på surfplattan. Men det är inga problem att direkt surfa in via iPaden på själva sajten, allt är tydligt och bra om du gör så vilket säkert innebär att de precis som Facebook inte tänker skapa någon dedikerad app för just plattor.

En annan sak som känns riktigt fel med Google+ är det faktum att om du missköter dig eller på något sätt bryter mot Googles riktlinjer och regler så riskerar du att bli avstängd. Det är givetvis inte något konstigt med det. Tyvärr kan det innebära att du även blir av med ditt Gmail-konto vilket i sig är helt sinnessjukt. Jag tar givetvis backup på mina mail lite då och då men min e-postadress är precis som mitt telefonnummer något som många har tillgång till och som jag definitivt inte har ork att bli av med. Många tänker säkert att det ska mycket till för att bli av med sitt konto men de senaste dagarna har det visat sig att barn under 13 år som har skapat ett konto har blivit av med sin mail eftersom de är för unga enligt reglerna. Detta var givetvis inte ett problem för dem innan dess att de fyllde i sin ålder på Google+. Visst, lagar är lagar och regler är regler och jag kan till viss del förstå att de gör på det här sättet. Frågan är om vi som användare är sugna på att ge Google den makten att bara hej vilt radera våra mejl om de vill. Detta var något som i alla fall fick mig att tänka till.

Om Google+ blir en hit eller inte är som sagt något jag inte kan svara på. Att Facebook inte kommer hålla för alltid känns för mig helt självklart men om det är just Google+ som blir ersättaren ställer i alla fall jag mig tveksam till.

Verkar fortfarande som det krävs en inbjudan för att bli medlem på tjänsten. Tror de som redan har konton kan bjuda in andra, så om ni sitter utan ett konto så kan ni lämna en kommentar så kan jag försöka skicka en. Tänk dock på att e-postadressen måste vara kopplat till ett Google-konto för att det ska fungera.