Samvetet och censur

När jag studerade psykologi och läste om depression fastnade jag för en studie som försökte fastslå att deprimerade människor hade en mer korrekt syn på omvärlden än vad friska människor hade. Om vi skulle vara medvetna om hur lite andra människor tänkte på just oss så skulle alla vara deprimerade förmodligen. Och när händelser som den i Norge sker så är det inte konstigt att fler inser vilken misär vi lever i. En sjuk och rutten värld där en dåre kan avsluta allt på väldigt kort tid. Det är svårt att se något ljust i det inträffade och det är fullt förståeligt.

Men trots att gärningsmannen är gripen och de drabbades familjer nu har börjat sörja så är det inte slut för omvärlden. Detta kommer nu att diskuteras och ältas tills ingen lägre vet vad vi pratar om. Varför gjorde han det? Finns det fler som han? Kan det hända här? Debatter om politik, vapen, polisarbete och nazister är det vi kommer få höra i morgonsofforna de närmsta veckorna.

Ingen vill säga något dumt och okänsligt men alla vill säga/göra något. Coop Norge har börjar plocka bort spel som World of Warcraft och Call of duty från hyllorna för att Breivik spelade dessa spel. Och Google vill börja censurera serpen så att det blir svårare att hitta sidor för terrorister. Detta är ett problem. Det känns rätt att gå in och göra något i en sådan här situation men det är faktiskt så att varken Coop, Google eller speltillverkarna har något ansvar i det som skedde även om de har dåligt samvete för att de indirekt tillhandahåller produkter och tjänster som har använts av en galning. Censur är otroligt negativt och även om Google nu inte säger sig vilja rensa ut sidorna helt utan bara försämra deras placering så handlar det om ett direkt agerande för att påverka vad någon ska läsa om. Att hindra någon från att skriva om hur man skapar en bomb kommer inte att förhindra att bomber tillverkas. Har du bestämt dig för att skapa en så kommer du inte ge upp bara för att det tar lite längre tid att hitta ett recept. Vad det handlar om är att lätta våra samveten genom att “göra något”. Så snälla Google, Coop och andra, lätta inte era samveten genom att införa något tandlöst. Vill vi bli blockerade från sidor på Internet så använder vi oss av Googles kinesiska sida.