Google skiter i IE7

Under augusti kommer Google (apps) inte längre stödja äldre webbläsare så som Internet Explorer 7, Firefox 3.5 och Safari 3. Det var länge sedan de sa hejdå till IE6 precis som många andra har gjort (bl.a. jag själv). Att de fortsätter på den vägen är inget annat än positivt. Personer och företag som envisas med att hålla fast vid väldigt gamla webbläsare håller tillbaka utvecklingen på Internet och även om jag kan förstå att de behåller de gamla versionerna p.g.a. mjukvara som är utdaterad och att det i sin tur skapar en tråd av problem som hindrar dem från att uppgradera så får de leva med det. Hade fler varit bättre på att uppdatera sina webbläsare så hade webben kunnat se betydligt roligare ut och vi som utvecklar sajter hade inte behövt ägna onödiga timmar på att sitta och försöka få saker bakåt kompatibla med utdaterat skräp.

Det är härligt att se stora elefanter som Google säga nej och faktiskt blicka framåt istället. Om någon surfar med 800×600 i upplösning så ser allt väldigt konstigt ut men de som gör det vet faktiskt det och förhoppningsvis accepterar de det och förstår varför alla hemsidor inte fortfarande anpassas för en sådan snäv upplösning. Men när det gäller webbläsare går det segare, kan fortfarande komma på mig själv genom att slänga in en png-fix på någon sajt jag sitter och kodar.

Ett roligt samtal jag fick från en kund för några veckor sedan lät så här:

Kund: Hej Viktor, på Karins dator är det som en blå ram runt alla bilder.
Jag: Det låter konstigt, använder hon en väldigt gammal webbläsare, typ IE6.0 ?
Kund: Nej det är det senaste.
Jag: Hmm vad kan det då vara… hmm
Jag: Det är inte så att allt är markerat på hemsidan.
Kund: Hur ser jag det?
Jag: Tryck en gång på någon blank yta på hemsidan en gång.
Kund: Yes! Det är borta nu.
Jag: Kanon.

Transparanta png-filer är inte alltid problemet även om det oftast är det när vi pratar gamla företag. Aja, har ni inte det senaste så skäms, det gäller även om ni inte uppmuntrar andra att uppdatera.