Släpp sargen och kom in i matchen Arbetsförmedlingen!

Tidigare idag fick jag mig ett gott skratt kan jag lova.

Nu är det så här att jag har skrivit en affärsplan som jag ville att någon skulle läsa igenom och ge en bedömning om vad de tror om den. Jag talade därför med Arbetsförmedlingen och deras avdelning för att starta eget. Arbetsförmedlingen går dock inte igenom affärsplaner utan använder externa konsulter för det, något som jag personligen anser vara positivt då en kunnig inom branschen förmodligen har större koll på förutsättningarna än killarna och tjejerna på arbetsförmedlingens kontor.

Jag frågar killen på arbetsförmedlingen om det är okej att jag mejlar honom affärsplanen som en PDF-fil. Det går bra säger han och det är sedan precis vad jag gör. Jag skapar en snygg fil som PDF eftersom jag utgår ifrån att det är den som sedan kommer att skickas runt mellan ams och konsulterna.

Men oj vad fel jag hade. Först börjar arbetsförmedlingen med skriva ut den 15 sidor långa planen på deras laserskrivare. Sedan fortsätter de med att mata in sidorna till konsulten i faxen. Konsulten i sin tur har ingen fax utan använder en s.k. faxtjänst som i sin tur tar emot faxet och scannar sedan in det digitalt, till, ja gissa vad… gissa! Haha en PDF som de sedan mejlar till honom.

Om vi väljer att titta på det här som ett problem, d.v.s. arbetsförmedlingen har fått en fil via e-post och måste nu få den här filen till mottagaren. Deras lösning är som sagt nämnd här uppe. Problemet är löst helt enkelt, mottagaren har fått sin fil (knappt läsbar, men ändå). Problemlösning består dock av fyra steg, jag ska nu citera steg 4 från en av mina psykologiböcker:

The final stage of problem solving is to evaluate the solutions. As we seen before, even solutions that prove successful may not be the easiest or the best. Thus after solving a problem, we should ask ourself, ‘Would there have been an easier or more effective way to accomplish the same objective?’ This can lead to the development of additional problem-solving principles that may be applicable to future problems.

Jag gör så att jag ger de den smartaste lösningen direkt:

Släng faxen och mejla filen direkt!