Blizzards lilla bitch


Det började med ganska många timmar i Warcraft serien, sen körde jag lite Diablo, var dock ung och spelet kändes svårt. När Diablo 2 släpptes brakade det dock loss. Jag har alltid spelat data- och tv-spel men spel som t ex Diablo 2 och Wow gör dig fruktansvärt beroende eftersom du egentligen aldrig blir klar. Det finns helt enkelt inte något riktigt slut. Att nå 999 999 999 poäng i Tetris innebär att du inte kan bli bättre, du har helt enkelt slagit det ultimata resultatet och spelet känns klart. Men i mmo-spel kommer det alltid nya saker, alltid nya mål, du blir aldrig perfekt.


I skrivande stund har jag 314 dagar spelade på min mage i World of Warcraft. Det är mycket. Det är för mycket. Men känner jag mig beroende? Är jag fast? Nej. I perioder har jag nog varit det, men jag känner ändå att jag kan sluta om jag vill. Jag känner inte heller att jag saknar spelet när jag inte spelar eller att jag ligger och funderar på saker i själva spelet. Med andra ord känner jag inte någon abstinens som jag skulle göra om någon tattare kom och stal mitt snus.

Problemet är väl att det går åt mycket tid, man bokar upp sig för något som egentligen inte ger något resultat, förutom då den tillfredställelsen man får av att ha den perfekta avataren.

Varför slutar man inte bara då? Egentligen känns det som jag har slutat. Jag har egentligen inga mål i spelandet som jag hade för några år sedan. Jag spelar mindre, och känner att jag kan dra ner på det och att jag sällan eller aldrig tackar nej till sociala tillställningar p.g.a. spelet, även om jag kanske inte tar så många egna initiativ som jag förmodligen hade gjort om jag inte hade spelat.


Det som håller en fast är det sociala som spelet faktiskt innebär. Vissa har av uppenbarliga skäl svårt att förstå hur en person kan vara social sittandes framför datorn, men det är inga konstigheter. Många av de jag spelar med har jag spelat med i flera år nu. Det är som att ha vänner på distans som man talar med i telefon och kanske växlar ord med via Facebook, fast man istället gör det i spelet.


Vill du hjälpa mig sluta spela så köp min gubbe, kom med ett saftigt bud så har du sen en mage av världsklass 🙂


Tips om du funderar på att börja spela: Sluta fundera och gör något annat, börja inte.