Historien om MP3.nu

Allt började med att jag och en annan kille drev våra egna MP3-sidor på nätet. I mitt fall var det en sajt som hette X-raid och i Richards fall var det sidan Mp3Sverige. Båda hade sjukt mycket trafik men problemen med IFPI och RIAA blev bara större och större. På slutet fick jag dagligen mejl från IFPI om diverse rättegångar och att jag stod på tur för nästa. Tillslut tröttnade jag och insåg att det var dags att starta upp något nytt. Jag såg att killen som ägde MP3.nu tänkte sälja domänen så jag skickade iväg ett bud på 8 000 kr. Fick dock svaret att han hade fått ett bud av en annan kille (han nämnde även vem det var) så jag mejlade Richard och frågade vad han hade budat. Vi kom då fram till att vi skulle lägga ett gemensamt bud istället och driva sidan tillsammans. Bra för oss, mindre bra för killen som ägde domänen, eftersom det inte blev något ”bud-krig”. Tillslut fick vi domänen av honom för 10 000 kr och vi satte igång att bygga sidan.

Till en början bestod sajten av en sökmotor som bara hittade MP3-filer och diverse information om mjukvara m.m. Sen fortsatte vi med att sätta upp diverse tjänster. Den tjänsten som fick störst genomslag var mejl. Vi lät våra besökare registrera sig för att få ditt-namn@mp3.nu som e-postadress. Ungefär sex tusen personer valde att använda sig av den mejlen. (Ber om ursäkt ännu en gång till alla som blev drabbade när vi sedan dödade den tjänsten.)

Sidan gick okej. Vi sålde annonser hostingen kostade oss ingenting då vi var sponsrade av ett engelskt webbhotell (om jag minns rätt). Besökarna var dock betydligt färre än vad vi hade haft på våra tidigare sajter. Det var något som blev en frustration och vi hade delade meningar om hur sidan skulle se ut och vem som skulle göra vad. Även om vi tjänade pengar på sidan så var det mindre än vad vi hade räknat med från början.

En annan frustration var att ”sponsringen” av hostingen innebar att vi skulle annonsera och genom det även sälja konton åt webbhotellet. Något som vi misslyckades med.

Mot slutet blev sidans forum centrum för själva sidan. Både jag och Rickard var vid den tiden mycket intresserade av politik och forumet var fyllt med politiska diskussioner om invandring, skatter, rött mot blått osv. Sidan hade gått från att handla om MP3 till ett en politisk maskin. Till slut tröttnade vi på att moderera alla diskussioner och sköta om innehållet på själva sidan och den rann helt enkelt ut i sanden. Hosten tröttnade och DNS problem började dyka upp. Personer som hade sin mejl där tröttnade och vände sig till andra tjänster.

Hur framtiden ser ut återstår dock att se. Vi äger adressen tillsammans och ingen är nog villig att köpa ut den andra (då vi båda överskattar domänens värde). En försäljning känns avlägsen av samma anledning som tidigare. Många tjänster har testats, bl.a. sökmotor för mp3, informationssida, portal för osignade artister osv.

Har du något förslag på vad man kan göra med en premium domän som denna? En MP3-butik kanske 😕