Ett år med Fjortis.se

Det har nu gått snart ett år sedan jag drog igång ungdomscommunityt Fjortis.se. Att starta ett community var planen från början, då jag den 4 mars 2003 gick in och registrerade domänen, precis innan .se släpptes fritt för alla. Anledningen till att det tog så lång tid för mig att komma igång med sidan var för att jag inte lyckades hitta någon plattform som kändes rätt. Att koda en egen från grunden klarade jag inte av själv och inte heller hade jag råd att anlita någon för det. Men sen för ett år sedan hittade jag en plattform som jag tyckte fungerade. Sidan är på något sätt ett skämt och ska ses med glimten i ögat. Det finns inga direkta mål som att t ex bli störst i Sverige eller sälja av sidan för miljoner, utan det drivs mest på skoj för att få lite erfarenhet om att just driva en något sådär krävande sida.

Men det är alltid positivt att sätta upp mål för sig själv och det gjorde jag även på den här sajten. Målet fick bli att skaffa 10 000 registrerade medlemmar under det första året. Och när jag kollar på siffrorna nu så inser jag att det inte var några problem. I skrivande stund har sidan drygt 11 000 medlemmar som har aktiverat sina konton och då är det ändå ett par veckor kvar innan ett år har hunnit passera. Vad blir då målet för år två då? Vi kan dra till med att jag ska dubbla medlemsantalet, det bör inte bli några större problem. Men det skulle vara kul om jag kom igång med lite annonsförsäljning också. Hittills har jag haft noll fokus på att tjäna pengar på sidan, även om det då finns lite annonser som faktiskt täcker upp kostnaderna för att driva sidan. Hostingen består av en VPS och sidan drar drygt 300GB per månad i trafik.

Siffror för år ett:

 • Medlemmar: 11 374
 • Bilder uppladdade: 7 008
 • Blogginlägg: 1 416
 • Forumtrådar: 381
 • Foruminlägg: 4 572
 • Grupper skapade: 158
 • Besökare: 434 316
 • Sidvisningar: 8 521 943
 • Genomsnittstid per besökare på sidan: 8 min 18 sekunder
 • Antal sidor per besökare: 19.62
 • Sidor indexerade av Google: 102 000

Men det är ingen dans på rosor att driva en sida av den här typen. Många Ungdomar har en förmåga av att vilja lägga upp lite för lättklädda bilder som man snabbt måste plocka bort. Samma sak gäller äckliga gubbar som det verkar finnas alldeles för många av, dessa måste man vara alert med att rensa bort. Jag skulle aldrig rekommendera någon annan att starta upp ett community för ungdomar utan en väldigt smal nisch. Generella nätverk av den här typen har en tendens av att spåra ur och kosta mer än vad det smakar. Lösningen kanske är fler moderatorer, vad vet jag. Ett intressant år har det varit i alla fall!