Designtrender

Inom all form av design finns det återkommande trender. Dessa trender pendlar mellan två motpoler, t.ex. mellan komplex design och enkel design, färgglad design och sparsamt användande av färger. Detta sker i cykler liknande konjunktursvängar. Bilden nedan visar tre cykler som pendlar mellan komplex och enkel webbdesign med en rosa markering som visar vad majoriteten av internetanvändare föredrar.

Eftersom webbdesign inte har varit ett särskilt aktuellt område för de flesta under en längre tid så befinner vi oss inom den första cykeln fortfarande. Denna cykel har varat sedan slutet av 90-talet då webbdesign oftast var väldigt komplex med väldigt många element och rikligt med animationer. Under början av 2000-talet började internetanvändarna tröttna på denna (rörighet) och tenderade mer och mer att föredra enklare webbdesign. Denna strävan efter minimalism nådde sin kulmen för ett par år sedan då webbsajter såg väldigt avskalade och nästan sterila ut. Idag har internetanvändarna Börjat sukta efter lite mer händelserik webbdesign och kurvan har börjat vända. En sak är säker, vi håller inte på att gå tillbaka till 90-talets röriga och oplanerade kaos bara för att vi rör oss mot mer komplex design. Webbdesign förbättras ständigt då Internet är och hela tiden har varit i stark utveckling, den komplexa eran vi nu går mot kommer att utgöras av en helt annan typ av komplexitet. Cyklerna kommer att rulla på hela tiden och sträva efter något bättre.

Som tidigare nämnts så markerar den rosa punkten vilken typ av webbdesign som den genomsnittlige internetanvändaren föredrar. Det finns en grupp som ständigt ligger några steg före massan och dessa är sk. trendsättare. Inom webbdesign så ligger de ungefär två till tre år före gemene man. Det finns även de som halkar efter och dessa kallas eftersläntare. Inom webbdesignområdet ligger dessa ca. två till tre år efter gemene man.

cykler3

Cyklerna inom webbdesign är väldigt långa, hur många år en cykel är, är svårt att säga men jag skulle gissa på någonstans runt 10 år.

Vad är det då som får mig att säga att trendsättarna föredrar komplex webbdesign framför enkel då man hör honörsord som enkel och simpel inom webbdesignområdet idag? Se bara på hur moderna webbsajter idag innehåller mycket mer animationer än vad de gjorde för fem år sedan. Då menar jag inte fula hoppande gif-dinosaurier utan smidiga animeringar ofta skapade med jQuery för att både förenkla användandet av sajterna men även för det estetiska. Se bara på det altmer ökande användandet av gradienter (färgövergångar) och de rundade hörnen inom webbdesign av idag. Vidare kommer HTML 5 att bidra till ännu mer händelserika och spännande webbsajter framöver.