Fungerar din sajt i alla webbläsare?

Länge rådde total dominans i webbläsarvärlden. Efter att Microsofts webbläsare konkurrerat ut Netscape Navigator hade Internet Explorer varit ensam på tronen i webbläsarvärlden. Inte så konstigt, i och med att Windows var det operativsystem som installerades på majoriteten av alla datorer i världen blev det också så att Internet Explorer, som var förinstallerat i Windows, blev den webbläsare som de flesta valde att använda.

Idag ser det ut på ett helt annat sätt i webbläsarvärlden än det gjorde för tio år sen. Idag är, enligt W3C, den ledande webbläsaren Mozilla Firefox med 46.9% av marknaden jämfört med Internet Explorer som halkar efter på drygt 32%. Detta är något som får webbutvecklare världen över jublar över då andra webblästare följer standarder bättre och utvecklas snabbare än Internet Explorer.

Problemen uppstår för dem som köpt en sajt när Internet Explorer fortfarande var dominant, där utvecklaren har antagit att eftersom Internet Explorer är så dominant att sajten enbart anpassats till denna webbläsare. Du har säkert mötts av texten ’Denna webbplats fungerar endast i Internet Explorer’ när du besökt en hemsida och dessa sajter fungerar nu alltså inte för 68% av internetanvändarna.

Hur testar man då så att hemsidan fungerar i alla webbläsare? Den bästa sättet är naturligtvis att ladda ner alla webbläsare man vill testa i och köra sin sajt i dem. Annar kan man använda verktyg som Browsershots, där du får en skärmdump för hur din sajt ser ut i olika webbläsare.

Att anlita en webbyrå idag brukar innebära att detta flyter på problemfritt. De flesta har sina favoriter när det gäller webbläsare under själva utvecklingen av hemsidan men i slutänden så vill även webbyrån att det ska se bra ut var du än surfar ifrån.