Ska man skita i datorn?

I slutet av 90-talet hade alla en stor stationär dator i hemmet. Den stod antingen på ett skrivbord i ett rum eller i en liten datorhörna. Nu för tiden har de flesta en bärbar dator. Den har dock inte blivit helt mobil utan den flyttas förmodligen mellan soffbordet och sängen för de flesta. Frågan är dock om inte fler kan slänga datorn och helt köra med smartphones och paddor?

För mig personligen är det inte ett alternativ. Jag är en användare som förmodligen kan kallas för en power user eller något annat tufft. Ni vet nog vad jag menar, ni är förmodligen likadana själva. Ni vet, fyrtioelva tabbar öppna i webbläsaren samtidigt som svintunga program laddas upp och ner ständigt. Eller varför inte när en hemsida behöver testas i fem olika webbläsare osv. Nej jag säger inte att alla kan slänga datorn ännu. Men den vanliga surfaren, den som inte ritar, tankar torrents, spelar avancerade spel, kodar och sätter upp databaser hej vilt borde väl kunna gå över till en mer mobil och enklare tillvaro?

När iPad2 släpptes så skaffade jag en, jag har utöver det dessutom en bärbar dator med en jätteskärm och en iPhone. Min lillasystem som studerar till lärare har bara sin uppsats klar att skriva och när hennes datorn säckade ihop så frågade hon mig vad hon skulle köpa för någon istället. Då slog det mig att jag inte använder min padda så mycket som jag borde och lånade därför ut den till henne tillsammans med ett tangentbord och sa: här har du, kör.

Hon var givetvis tveksam men jag trodde helt ärligt att det skulle funka att bara ha en padda. Och visst var det så, det har gått några månader nu och det verkar fungera riktigt bra. Det hon gör på paddan är precis samma saker som hon gjorde på den vanliga datorn innan. Hon handlar kläder, sitter på facebook, kollar på webb-tv, betalar räkningar, pratar med sin pojkvän över skype och skriver skolarbeten. Det enda hon inte gör på paddan är att formatera skolarbeten, då sätter hon sig vid universitetets dator och stilar till dem. Jag har sagt att hon kan göra det på paddan men det är inte lika smidigt.

Fördelarna som jag ser det för helt vanliga användare är att de slipper massa felmeddelanden, funderingar om varför datorn blir slöare, hantera massa enskilda små filer som sprids ut överallt eller ligger i en salig röra direkt på skrivbordet. Istället samlas filerna osynligt i varje app. Allt har sin plats och allt bara fungerar.

Nu när det börjar bli enklare att använda molnet också så känns det som ekosystemet bara blir mer och mer vänligt för den vanliga surfaren. Jag hävdar inte att Apple är svaret för alla. Visst gör Apple det ganska enkelt för användaren, tröskeln för att komma igång är ganska låg men den är också ganska dyrt. Kan man få det att funka med andra märken så är det bara coolt. Jag ser Apple lite som Bang Olufsen, det kostar lite men det är snyggt och det bara fungerar.

Två problem som måste lösas är dock minneskort. De flesta har en digital-/systemkamera och dessa bilder måste ju laddas in. För just iPad ser jag ingen bra lösning för detta utan en dator. Det finns någon adapter har jag sett men det ska inte behövas. Den andra saken är skrivarstödet. Det måste bli bättre och fungera med fler skrivare. När dessa två punkter är lösta så kommer jag nog rekommendera fler vanliga surfar att helt gå över och samtidigt slänga eller lägga undan den traditionella datorn.

Vad säger ni andra? Vad ser ni för nackdelar med att lägga ner datorn?