Ett öppet svar till Medierådet


Medierådet har undersökt olika sociala nätverkssidor för barn och ungdomar. Undersökningen har gått till på det sättet att de har registrerat sig som användare och spelat t ex en förälder som ställer frågor till supporten om öppettider och annat hävdar de.


Media som har rapporterat om det här är: Aftonbladet, Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet, SVT, TV4 Nyheterna.


Under perioden som den här undersökningen skedde har jag endast fått ett mejl där någon frågar om öppettider och det var en person som hävdade att han skrev ett skolarbete och ville ha uppgifter om våra öppettider. Och svar på det fick han, inom 24 timmar till och med. Utöver det har fem anmälningar kommit in mot andra användare, fyra av dessa har besvarats och en av dem ignorerades då det inte kunde styrkas att anmälningen stämde (den verkade helt enkelt påhittad).


Medierådets kommentar om Fjortis.se ser ut så här: ”Oansvariga entreprenörer som friskriver sig allt ansvar. Ärendehantering saknas helt.”


Först och främst är det bara en entreprenör (jag), och jag anser mig själv vara ansvarsfull, men här råder tydligen delade meningar. Sen blir jag nyfiken på vad som menas med friskrivning från allt ansvar. Visst friskriver vi oss från mycket, precis som andra aktörer vill man skydda sig själv. Jag kan inte ta ansvar för vad ditt barn gör på Internet, men jag kan agera när ditt barn gör något på mina sidor som denne inte får. När det gäller ärendehantering så saknas den inte alls, men samtidigt finns det inget kvitto som vissa support-system använder sig av. Istället skickas ett mejl centralt till oss som sedan blir läst och utifrån vad som står i det går vi vidare. Här kommer en snabb lista på vanliga anmälningar och frågor och vad vi gör när vi får dem:


Han/hon är dum mot mig!

Vi går igenom båda användarna för att se vad som skett. Om något har skett så skickas en varning, är det en allvarlig händelse så stänger vi av användaren.


Han/hon har stulit bilder på mig från min blogg!

Vi ber om adressen till dennes blogg och ber samtidigt personen att styrka att det är dennes blogg, antingen genom samma mejl som finns på bloggen eller att de skriver dit något. Om det är personens blogg så anser vi att denne har styrkt att bilderna har blivit stulna och vi tar då bort dem och varnar användaren som stal dem.


Jag vill inte vara medlem längre!

Vi förklarar hur man avregistrerar sig.


Det här är utan tvekan de absolut vanligaste frågorna och anmälningarna vi får. Knappast svårhanterliga. Dock händer det att andra ärenden dyker upp. Det kan t ex vara en förälder som vill ha ut uppgifter om någon användare. Det är givetvis ingenting vi ställer upp på då vi inte kan vara säkra på att det faktiskt är en förälder, det kan mycket väl vara en snuskig gubbe. Vi svarar då att om det verkligen är som de säger och de vill ha ut uppgifter om en användare så ska de vända sig till polisen. Vi har nämligen inga problem med att samarbeta med polisen, speciellt inte om det rör sig om sexualbrott.


På Aftonbladet går det läsa att Medierådet hävdar att de inte kan kontakta oss och att mejlen bara studsar. Det är något som inte låter troligt alls då vi använder Gmail för våra supportärenden. Och så vitt jag vet så fungerar Googles mail service som ett klockverk.


Till sist säger Medierådet att de har bjudit in alla sajter som granskats för ett möte/samta/informationsträff. Om det här stämmer vet jag faktiskt inte, jag har nämligen inte fått någon information. Men vem vet, de kanske skickade inbjudan med snigelpost.


Men jag är inte helt kritisk till det här. Det är positivt att de väljer att belysa de aktuella problemen som existerar på våra sociala nätverks sajter. Jag tar till mig av kritiken, är aldrig kul att vara underkänd. Vi ska se vad som kan göras bättre.


Samtidigt kan jag inte sluta förundras vad det hjälper att stänga av pedofiler och idioter. När ska lagar korrigeras så de fungerar mot nätsnusket? Vad sägs om att tillåta brottsprovokation mot pedofiler på nätet? Då skulle det kunna städas upp ordentligt på Internet och våra barn skulle helt enkelt vara betydligt tryggare. Snabba svar på mejl är inte lösningen, aktivt sökande och straffande mot de som vill våra barn illa samt ett ökat ansvarstagande från föräldrarna själva är svaret!


Ej godkända

 • Jesper
 • Snyggast
 • Snuttis
 • Fjortis.se
 • Existenz

Tveksamma

 • Hamsterpaj
 • Facebook
 • Star Doll
 • Youtube
 • Habbo Hotell
 • Stallet
 • Apberget

Godkända

 • KP-webben
 • Lunarstorm
 • Blip
 • Bilddagboken
 • Kamrat
Ladda ner hela Medierådets rapport