Google Analytics i realtid

Fick en inbjudan idag från Google att använda mig av deras nya version av Analytics som innebär att du kan se besökare på sidan i realtid och vad de pysslar med. Det något komiska med inbjudan var dock att den kom från en anställd på Google via vanlig mejl där han gör en ganska allvarlig tabbe. Istället för att mata in e-postadressen till de 500 inbjudna personerna i Bcc: så matar han in dem i To: vilket då betyder att vi alla ser varandras adresser. Under natten har det varit en del som roat sig med att köra Svara alla: och en diskussion har brutit ut om att Google är mänskliga och att deras UI suger osv.

 

Hur fungerar då nya Analytics?

Efter att jag klickat runt lite kan jag bara konstatera att det verkar fungera bra, mycket bra faktiskt. Besökarna som är inne ploppar nästan upp direkt märkte jag efter att ha testat att besöka mina egna sajter från andra datorer. Jag ser vart på sidan de befinner sig, hur många som är inne och är aktiva samt vilket sökord de tog sig in på om de kom från Google.

Aja en rolig grej och helt klart en förbättring. Nu är det väldigt enkelt att se hur många som påverkas om jag måste slöa ner servern genom att t ex göra ett utskick eller en uppdatering. Även roligt att se hur min egen ”räknare” för hur många som är inloggade skiljer sig från vad Google tycker. Min visar nämligen något förskönade siffror, men det beror på att den räknar sessioner och har en 30 minuters livstid utan uppdatering.