Svenska webbhotell håller inte måttet

Året var 1997 när jag skaffade mig ett webbhotellskonto för första gången. Det var ett företag i England och priset var mer än någon egentligen har råd med. Hade dock bara konto där ett par månader och skaffade något år senare ett nytt konto i Schweiz som kostade lite mindre men som hävdade att de aldrig lämnade ut kunduppgifter, inte ens vid domstolsbeslut. Något som jag tyckte lät bra med tanke på att jag var aningen paranoid med tanke på mina MP3-sidor. I flera år hade jag konto där, utan några problem, varje månad drogs pengarna från (pappas) kort och sidorna låg aldrig nere. Sen började jag studera och tog då ett litet Internet-break vilket innebar att jag egentligen inte ägde något på nätet förutom ett par domäner som jag vägrade släppa.

Jag har genom åren haft från billiga shared hosting till svindyra dedikerade servrar. Och i de flesta fallen så får man faktiskt vad man betalar för. Och det låter ju rimligt. Fast nu, år 2010 känns det som shared hosting borde ha kommit så pass långt att det inte ska kännas som ett budget alternativ bara för att man är villig att betala endast några hundra i månaden.

Just nu har jag ett konto hos Loopia, ett hos Binero samt ett hos One. Har även ett par VPS:er men det är inte relevant. Hur fungerar då dessa konton?

Loopia

Låg först på deras Windows server vilket innebar att allt gick segt som sirap. Med efter att ha bytt till deras Unix så känns allt bra mycket rappare. Förutom deras Mysql då som är slö. Jag har även problem med att logga in på deras FTP, oavsett vilken internetuppkoppling eller dator jag sitter vid. Jag får helt enkelt hamra tills de väljer att släppa in mig. Supporten hävdar att det har med min brandvägg att göra. Själv (med en yrkesexamen som nätverkstekniker i ryggen) kan jag dock intyga att någon brandvägg inte exciterar. Detta är dock något jag lärt mig leva med även om det ibland skapar frustration när man är uppe i farten med att fixa någon sajt.

Binero

Känns som sidorna är nere mer än de är uppe. Inte riktigt så illa men servern går ner oftare än vad som är okej. Är placerad på deras Spiderman-server som dock verkar vara nere lite oftare än deras andra, vilket kanske ska ses som otur. Annars gillar jag att Binero tillåter obegränsat med mysql-konton. Och även om det inte behövs så är det ändå ganska skönt att ha den valmöjligheten.

One.com

Detta är ett webbhotell som är känt för sina brister. Jag gillar dock att sidorna ytterst sällan ligger nere och hastigheten känns helt godkänd. Begränsningar i vad man får är kanske inte så roliga fast samtidigt får man ju vad man betalar för skulle jag säga. Hade det inte varit för supporten som både är obefintlig och arrogant på samma gång (ologiskt?) så hade det här webbhotellet faktiskt fått godkänt.

Crystone

Varför skriver jag då det här blogginlägget? Jo jag har just nu i uppdrag att försöka göra en sida snabbare då det tar för lång tid för den att ladda. Det rör sig om en WordPress-sida som tar upp mot tio sekunder att ladda vilket gör surf-upplevelsen ganska tråkig för besökarna. Jag misstänker att det har med databasen (mysql) att göra efter att ha optimerat sidan på diverse sätt. Valde att kontakta Crystone som sidan ligger på och fick det här svaret:

Har prestanda mätt sidan och den ligger inom ramarna för vad man kan förvänta sig av en delad hosting tjänst, förvisso i det övre fältet, vi jobbar kontinuerligt på att snabba upp servrarna, men i en delad miljö med flera tusen kunder som delar på samma server så går det ibland något långsamt, för att bättra på prestandan bör man kolla in en vps eller dedikerad tjänst, dessa kostar lite mer och kräver lite mer kunskap i serverdrift.

Visst är det förståligt att en hemsida på en delad hosting inte är rapp som en geting, men att en wordpress-sida med drygt fem (!) besökare om dagen ska behöva vara så seg känns inte okej. Att börja kolla på VPS och dedikerad server för en sådan liten sida känns inte verklighetsförankrat någonstans. Lösningen nu blir att testa sidan på de andra kontona jag äger för att på det sättet avgöra vilket hotell som är bäst lämpat att flytta till. För även om jag delar hosting med ”tusentals andra” så känner jag att en liten wordpress-blogg med ytterst lite trafik faktiskt ska vara besökbar.

Om du bara betalar några hundra i månaden, ska man då få nöja sig med skräp?