Kategorier
Sökmotoroptimering

Sökoptimering för YouToube

Sökoptimering för YouToube

Traditionell sökmotoroptimering är principiellt ganska enkelt. Relevant innehåll, en god struktur anpassad för just hur en sökmotor ser på din sida samt feta inlänkar ger oftast ett snabbt och högt resultat i de flesta sökmotorerna. Men häromdagen slog det mig att det inte skulle vara så tokigt att placera sig högt med ett par videor på YouTube som innehåller ett gynnsamt budskap. Men här får jag ta och erkänna att jag faktiskt inte vet hur YouTube avgör sin placering i den interna serpen. Eftersom Google står som huvudägare för sajten kan jag ju utgå ifrån att de är med och bestämmer algoritmerna för hur deras serp ska fungera. Jag har sökt runt och läst en väldig mängd text om just det här, men det mesta känns som rena spekulationerna och få tester verkar ha utförts.

Vad påverkar ens placering hos YouTube?

Några saker jag kan tänka mig är t ex hur många visningar videon har. Detta kan ju ses som moment 22 för nya videor eftersom det kan vara svårt att få visningar om man inte syns. Fast samtidigt kanske det är meningen att man ska marknadsföra sin video utanför YouTube. Och dessutom finns det mängder av folk som erbjuder tjänster på digitalpoint för just ökning av ens visningar. Andra faktorer är självklart ens titel och beskrivning av filmen. De bör innehålla nyckelordet man optimerar för. Frågan är om inlänkar till ens video påverkar ens placering i den interna serpen. Jag kan tänka mig att det påverkar om videon hamnar i Googles serp men det är jag inte ute efter riktigt även om det såklart är en bonus.

Fler faktorer?

Betyg på videon, har det någon betydelse? Hur många som presumerar på mig/min video, påverkar det? Som ni märker är jag lite vilsen här, har dessutom inte försökt mig på att klättra ännu. Är en riktig nybörjare när det gäller YouTube, hittills har jag bara publicerat en video där och det var en ganska enkel instruktionsfilm som jag valde att lägga upp där mest för att kolla hur uppladdningsfunktionen fungerade samt se vad som krävdes för att ladda upp HD-material. Så om det finns någon där ute som har koll på det här eller kan tipsa om tester, artiklar, diskussioner som handlar om just sökoptimering för YouTube så droppa en kommentar här.

3 svar på ”Sökoptimering för YouToube”

Tja!

Vad jag vet så har Tumme upp/Tumme ner väldigt stor betydelse när de kommer till att videon ska visas för andra PÅ YouTube. Som t.ex ”Visas idag på Youtube” – och sen självklart i arkivet för olika sorters filtreringar, t.ex ”bästa klipp idag”, ”bäst rankade idag” osv osv. Sen finns det ju Ranking för Vecka, Månad och År. Jag har förstått de så att Tumme upp/Tumme ner betyder mycket för just de visar ju ganska klart och tydligt om det är ett bra eller mindre bra klipp, utifrån tittarna själva.

/Michael

Jag tror också att +/- påverkar mycket när det framförallt gäller de s.k. listorna, populärast idag osv samt även hur sorteringen sker på vissa sidor. Frågan är dock hur mycket påverkan det faktiskt har på den sökstyrda serpen där man använder sig av nyckelord.

Lämna ett svar