Macbook Pro 2010

Som ett brev på posten, eller snarare ett paket via UPS dök den upp runt lunch på onsdagen. Jag börjar med att packa upp allt och kolla av vart kontakter och annat är placerat. Sitter ett tag och tittar som ett fån på strömkontakten som består av en liten stav som magnetiskt läggs mot datorn för att den ska få ström. Känns inte säkert någonstans; vad händer om jag stoppar in den där pinnen i munnen; vad händer om ett krypande barn lyckas dra i strömkabeln? Aja den är säkert skit safe =)

Startar burken och installationen sätter igång. Går snabbt som tusan att klicka sig igenom frågorna och när jag väl är inne vid skrivbordet så inser jag hur rent det faktiskt är. Inte en massa jävla bloatprogram och demos utan här finns det som behövs och mitt trådlösa Internet hittas direkt utan några som helst problem.

Känner lite på plattan och förstår direkt varför den hyllas av så många samtidigt som jag inte förstår varför de envisas med att bara ha en knapp. Kopplar in min mus eftersom jag ändå alltid arbetar med den (Locitech G5). Den känns dock helt skadad. Förstår inte varför den går så slött. Jag drar upp accelerationen till max men det hjälper inte, känns som operativsystemet drar i muspekaren åt mig och bromsar den. Löste sig dock efter att jag installerat Steermouse från Apples hemsida.

Resten av dagen består egentligen av att försöka inse att det inte är Windows utan att OSX är något helt eget. Något som innebär att logiken skiljer sig nästan i allt du gör. Efter 15 år som Windows-användare så sitter ju kortkommandon i ryggmärgen men här verkar inte mycket vara likadant. Visserligen stämmer många av dem om man använder mac:s egna tangent som verkar vara en motsvarighet till Windows-knappen. Varför det inte finns en knapp för Printscreen, home, end, delete förstår jag inte. Finns givetvis kortkommandon/tangentbordskombinationer för att göra motsvarande handling men känns ändå som att de funktionerna förtjänar egna knappar.

Hitta mjukvara

Alla program jag använder på min PC har jag hittat ersättare till och i vissa fall exakt samma program. Ett program som är lite av ett specialbygge gillas dock inte men med Mono gick även det att starta även om det inte kändes som den stabilaste lösningen. Var dock lite kul att försöka minnas kommandon i terminalen, ni vet sådana man lärde sig för många år sedan när man testade Linux. Använder även Visma i företaget så jag kommer nog använda mig av dual boot för att ha Windows också. Eller så kör jag bokföringsprogrammet på min privata pc. Vi får se hur det blir.

Dockan & mjukvara

Vid första anblick kändes dockan jävligt irriterande. Men nu börjar jag förstå hur den agerar vilket gjort att jag börjar bli kompis med den också. Något som känns väldigt smidigt är programhantering vid installation. Oftast rör det sig om en fil som ska flyttas till ens programkatalog. Inte som i Windows där man sitter och funderar på hur många inlägg i registret och dll-filer som installationsprogrammet spyr ut över ens operativsystem.

Dropbox

Har tidigare hyllat Dropbox som jag nu under en längre tid använt som backup och även för att dela filer med polarna. Nu använder jag det även som en länk mellan mina datorer. Satte även upp remote desktop så att jag kan styra skrivbordet på min privata pc från mac:en.

Imponerande

Något som hittills har imponerat mycket på mig är förhandsgranskning med mellanslag och Exposé. Att kunna kasta runt fönster för att snabbt lokalisera sig runt genom att endast dra upp musen i ett hörn ger ett väldigt flyt i arbetet.

Vad jag har kvar att göra är att sätta upp Time Machine mot en USB-hårddisk jag har stående här. Ska även se om jag kan hitta någon ersättare till Finder som känns aningen strävt.

Publicerat av Viktor Berthilson

.

Delta i diskussionen

4 kommentarer

  1. Hmm Mac? Jag vet inte det jag… Efter alldeles för många år med PC (17 tror jag) och beroende av Microsofts mjukvara i arbetet så håller jag mig till min Windows. Jag är dock glad över Windows 7 och dess likheter med MacOS

  2. Jag gick över till Mac för två år sedan och har inte ångrat mig en sekund.
    Efter alla år med Windows och dess egenheter så har jag hittat något som jag tycker är långt mycket bättre. Visst, Mac och OSX är inte perfekt och felfritt det heller, men jag gillar det skarpt!

  3. Jo så har också pappa så sakta börjat vandra i apple-träsket, fick en iphone 4 via jobbet igår 🙂

Lämna en kommentar