Torkarblad

Dagens moderna vindrutetorkare har torkarblad försedda med en speciell gummiblandning. Det är dessa som på många sätt är en av de viktigaste delarna av en vindrutetorkare, även om de andra delarna naturligtvis också är viktiga. Det är torkarbladen som i slutändan ska se till att regnet, snön och smutsen ska försvinna från din ruta på ett effektivt sätt. Det är även oftast just torkarbladen som blir nedslitna först.

Därför slits dina torkarblad ner

Det finns flera anledningar till att torkarbladen blir dåliga med tiden. Framför allt så handlar det om att dina rutor får ojämnheter på grund av smuts, krossade insekter, is, snö och annat dylikt. När du får ett stenskott på rutan som orsakar en spricka så kan repan göra att torkarbladen slits ner. Just repor är svårt att ta hand om utan att byta ut rutan, men alla andra objekt som hamnar på rutan går åtminstone att ta bort för hand. Just is som fastnar på rutan är viktigt att ta bort, något som många måste göra på morgonen när vintern är framme. Även om det är ett tråkigt moment så är det väldigt viktigt för att torkarbladen ska hålla. Om dina vindrutetorkare används trots att rutan har en isbeläggning så slits de ner mycket snabbare än vanligt. Det kan även göra att själva vindrutetorkaren hamnar i obalans. När torkarbladen är dåliga så låter de oftast konstigt eller i vissa fall får rutan att börja vibrera.

Viktigt att alltid använda bra torkarblad

Bilinspektionen rekommenderar att man byter sina torkarblad var sjätte månad och då framför allt med tanke på vintern. Den svenska vintern är känd för att vara mörk och kall, något som gör körningen lite mer riskabel än vanligt. Om du vill kunna köra din bil på ett säkert sätt när det regnar eller snöar så måste du ha bra sikt. Detta får du bäst med välfungerande torkarblad. Så fort du märker att dina torkarblad inte gör sitt jobb på ett tillfredsställande sätt så är det dags att byta dessa. Du märker när torkarbladen börjar bli gamla eller slitna när du börjar få vattenränder och dylikt på rutan när du använder vindrutetorkarna. Det är inte bara skador och dylikt som gör att du måste byta ut dina torkarblad. De blir även ineffektiva med tiden på grund av att gummit på bladen torkar ut.

Moderna och traditionella torkarblad

Hos oss på Wipers kan du hitta mängder av torkarblad till väldigt många olika typer av bilmärken och bilmodeller. Vi erbjuder även torkarblad till bilmodellernas olika årsmodeller. Vi har även ett stort utbud av flatblade torkarblad som är annorlunda mot de traditionella torkarbladen. Dessa ger en jämnare torkning och har även en bra aerodynamik, för att inte säga en tilltalande design. Oavsett vad det är för torkarblad du är ute efter så kan du hitta de här hos oss. Vi har flera olika typer av prisklasser och kan bland annat erbjuda vårt eget varumärke för ett bättre pris än vanligt. Allt du behöver för att kunna byta dina torkarblad på ett enkelt och prisvärt sätt hittar du hos oss.

Uppdatering:

Wipers har nu öppnat upp en webbutik även i Norge och kallar sig där för Swewip. Vill ni på den norska marknaden köpa bra ”vindusviskere” så besök dem direkt.

Lite om sökmotoroptimering – Del 2

I del ett gick vi igenom hur du på ett enkelt sätt ser till att Google tycker om din sidas uppbyggnad och innehåll. I denna del två, behandlar vi Off page sökmotoroptimering med hjälp av inlänkar till din sida. Vi koncentrerar oss enbart på sökmotorn Google i den här artikeln eftersom den är överlägset viktigast när det gäller sökmotorer.

Off page sökmotoroptimering via inlänkar

Det som är absolut viktigast i off page optimering är inlänkar till din webbsida. En inlänk är en länk som länkar till din webbsida från en annan webbsida. För att förtydliga detta så tar vi ett exempel.

Vi tänker oss två hemsidor: sida A och sida B. På sida A så finns det en länk till sida B. I detta fall så får sida B en inlänk från sida A. Vi kallar då sida A värdsidan och sida B för målsida. I denna artikel så utgår vi ifrån att din sida är målsidan.

Alla inlänkar är dock inte lika värdefulla. Det finns ett flertal faktorer som avgör en länks värde. Följande lista tar upp några av dem (ej i någon slags värdeordning):

Värdsidans relevans

Det är väldigt viktigt att värdsidan och målsidan handlar om ungefär samma saker. Google kommer t.ex. att tycka att en inlänk från ett skoterforum till en webbshop för skotrar och skotertillbehör är en väldigt relevant inlänk, vilket gör den till en värdefull inlänk. Skulle samma webbshop för skotrar få en inlänk från en sida om sol- och badsemestrar så skulle den inlänken skulle inte ge så mycket ”sökmotorkraft”. Att tänka på är även att två sidor på samma språk har hög relevans till varandra medan två sidor på olika språk inte har det.

Hur exklusiv din inlänk är på värdsidan

Om din inlänk är den enda länken på värdsidan så är den värd mycket mer än om det finns massor av andra länkar till andra sidor på den. Enkelt förklarat så delar alla länkar på ”sökmotorkraften” som värdsidan delar med sig av.

Värdssidans pagerank

En inlänk från en sida med hög pagerank är mer värdefull än en inlänk från en sida med lägrepage rank. Det tvistas på forum och bloggar som tar upp detta om det egentliga värdet på värdssidans PR (pagerank) men de flesta anser den som mycket viktig. Pagerank för en sida varierar mellan 1 – 10 där tio är högst och nästintill omöjlig att uppnå. Exempel på en sida som har pagerank tio är www.google.com. Exempel på en sida som har pagerank åtta är aftonbladet.se.

Värdsidans trustrank

Detta är en faktor som har blivit allt viktigare för Google på senare tid. Tyvärr så är TR (trustrank) till skillnad från PR ett dolt mått på en sidas styrka så vi kan inte förklara vad som gör att en sida har en hög TR. Men institutioner som inom samhället är ansedda med förtroende brukar ha hög TR. Exempel på detta kan vara universitet och högskolor. En inlänk från kth.se är därför en mycket viktig inlänk.

Värdssidans inlänkar

En sida med massor av inlänkar till sig delar med sig av dess ”sökmotorkraft” till din sida om du får en inlänk från den. Som exempel så har en hemsida låt säga 1388 inlänkar till sig vilket är ganska mycket. En inlänk från den skulle alltså vara värdefull. Ett bra verktyg som finns online för att ta reda på antalet inlänkar din sida har är Yahoo site explorer.

Inlänkens placering på värdsidan

Google värderar även inlänken baserat på vart på sidan inlänken ligger. Google är smart nog att misstänka om det är en köpt länk eller om den tillhör det redaktionella innehållet på sidan. Köpta länkar brukar ofta ligga i sidans sidfot, vilket inte är ett idéaliskt ställe för en inlänk medan inlänkar som är viktiga för innehållet på sidan oftast ligger i det redaktionella materialet.

Textlänkar slår bildlänkar

Detta var vi inne på i förra delen av SEO skolan och den här faktorn är väldigt viktig. En inlänk i form av en textlänk ger mycket mer ”sökmotorkraft” än vad en inlänk i form av en bild gör.

Lite om sökmotoroptimering – Del 1

En riktigt populär förkortning som man som webbutvecklare stöter på dagligen är SEO. Det står för Search Engine Optimization och på svenska stavas det sökmotoroptimering. Sökmotoroptimering består av två huvudområden, dessa är On page och Off page. I denna artikel tar vi upp On page optimering.

• On page sökmotoroptimering
• On page optimering går ut på att underlätta så långt det går för sökmotorer att förstå vad din hemsida handlar om. verktyg du har att jobba med är bland andra:
• Struktur på redaktionellt innehåll
• Användandet av nyckelord i innehållet
• Unik och passande titel på varje sida
• Unik och beskrivning titel på varje sida
• Länkar inom webbplatsen (interna länkar)
• Att använda text länkar och INTE bildlänkar

Struktur på redaktionellt innehåll

Sökmotorer tycker likt människor att det som står i huvudrubriken förmodligen bäst talar om vad sidan handlar om. Därför så anser sökmotorerna som exempelvis Google att den är väldigt viktig när den indexerar innehållet. Viktiga element för sökmotoroptimering är:

• Huvudrubriken (ska bara finnas en per sida)
• Underrubriker
• Länkar
• Fet text

Användandet av nyckelord i innehållet

Om du vill synas högt upp bland resultaten då en användare har sökt på ett eller vissa ord, exempelvis webbdesign, hemsida och Skellefteå (platsen där vi finns) så ska du ha med dessa ord flera gånger, högt upp i innehållet på din sida och då helst av allt i sidans huvudrubrik, men gärna även i länkar och underrubriker eller i din brödtext. Undersök innehållet på vår startsida så kan du se våra nyckelord, främst webbdesign och hemsida flera gånger. Ett råd är dock att inte trycka in ett nyckelord allt för många gånger på en sida, detta ser exempelvis Google som spam.

Unik och passande titel på varje sida

Detta är den korta, förklarande texten du ser på sidans flik i webbläsaren eftersom den ger besökarna en snabb och kortfattad idé om vad sidan handlar om så tycker också sökmotorerna att den är viktig.

Unik och beskrivning titel på varje sida

Detta är den sammanfattande texten som visas under titeln på dina träffar när du söker på exempelvis Google. Denna beskrivning är väldigt viktig för sökmotorerna och även människorna som söker, då den är den första, sammanfattande texten som visas innan den som söker med en sökmotor klickar på sökresultatet.

Att använda text länkar och INTE bildlänkar

Sökmotorer använder sig av så kallade spindlar som kryper in på din hemsida, undersöker vad den innehåller och sedan kryper vidare och indexerar hela din webbplats. Genom att använda textlänkar istället för bildlänkar så underlättar du vesäntligt för dessa sökmotorspindlar att ta sig till alla sidor på din webbplats, spindlarna tycker inte om bildlänkar och skippar dem helt i många fall.

Bloggringar – mer trafik och liv på din blogg

Det finns mängder med riktigt bra bloggar ute på nätet nu för tiden. Precis som du så vill alla bloggare få igång intressanta diskussioner med många inlägg från sina besökare. Detta är tyvärr inte alltid så lätt eftersom det troligtvis finns en mängd liknande bloggar som konkurrerar med din blogg samt att internetanvändare är ganska bekväma av sig och ofta behöver belöningar i olika former för att engagera sig i en diskussion på din blogg. Många ordnar därför tävlingar som exempelvis ger den flitigaste användaren bloggen ett pris för detta (kan t.ex. vara en Iphone). Andra ansluter sig till sk. bloggportaler som går att pinga (ropar hej hej här är jag) för att upplysa dessa bloggportaler att nytt material finns på bloggen. I denna artikel förklarar vi kraften med sk. bloggringar för att förvandla en sovande blogg till en livlig mötesplats för diskussioner.

En bloggring är en liten grupp på ca. 10 personer som alla driver en varsin blogg om ett gemensamt ämne. Bloggringen har en ringledare. Tydliga regler måste finnas att var och en av medlemmarna i bloggringen har skyldighet att svara på nya bloggartiklar skrivna av de övriga medlämmarna. Nedan finner du ett exempel på hur bloggaren Anna Jonsson (fiktiv person) får intressant och kreativ feedback på alla hennes bloggartiklar. Anna driver en företagsblogg som handlar om alternativ medicin (hennes företag säljer sådana produkter).

  • 1. Anna skriver en ny artikel i sin blogg som handlar om positiva effekter av naturmedicin.
  • 2. Anna skickar ett mejl till Mikael Brorsson (fiktiv person) som är ringledare om att en ny artikel finns på hennes blogg.
  • 3. Mikael skickar ut en uppmaning via mejl till alla medlemmar (10 st.) om att de ska skriva ett svar till Annas bloggartikel.
  • 4. Alla medlemmar i bloggringen går in på Annas blogg och ger sina synpunkter om artikeln.
  • 5. Eftersom alla nya svar på artikeln är skrivna av engagerade bloggare inom samma område så är chansen stor att Anna får igång en livlig diskussion om hennes artikel vilket kan resultera i att andra besökare blir intresserade och ansluter sig till diskussionen osv.

 

Varför är det så bra med många inlägg i bloggen då?

Förutom att det är roligt att diskutera ditt företag och dess idéer med experter och potensiella kunder så älskar sökmotorer som Google när det kommer nytt innehåll ofta på en webbplats. Detta för med sig att din webbplats hamnar högt upp bland sökträffarna på t.ex. Google och att Google ofta besöker din hemsida för att se om någonting nytt har tillkommit och det är riktigt bra för dig som vill ha ny information indexerad hos Google så fort som möjligt.

 

Varför så små ringar, varför inte 100-tals medlemmar?

Anledningen till att små ringar om ca. 10 medlemmar är att föredra är att du som medlem har skyldighet att skriva i en annan medlems blogg så fort nytt innehåll tillkommer vilket skulle innebära att det skulle gå åt allt för lång tid att sitta och svara i bloggar om det fanns 100-tals medlemmar. En annan anledning är att en liten grupp får bättre sammanhållning än vad en jätte grupp får, denna lilla sammanhållna grupp kan vara guld värd att ha för att få hjälp när du behöver framöver.

Användarvänlighet i webbaserade adminsystem

we must find ways to design the user interaction in a way which matches the users needs, which is easily learned, and which is efficient, effective and engaging to use in other words, we must design for usability

– (STC journal, Technical Communication, Volume 48 2001)

 

Användarvänlig webbdesign på Internet blir allt viktigare. Din hemsida måste underlätta så långt som möjligt för dina besökare, så att de hittar vad de söker efter snabbt. Gör de inte det så vänder de på klacken och besöker någon av dina tusentals konkurrenter istället. Moderna webbsajter har blivit väldigt bra på detta, du hittar ofta det du söker snabbt på ett seriöst företags hemsida eftersom de flesta företag idag förstår vikten i att anlita professionell hjälp då de ska ut på Internet. Så det mesta är alltså väldigt up to date när det gäller att förenkla för användarna ute på nätet.

 

You can only get so many wasted clicks from users before they give up

– Jacob Nielsen

So that is, whenever you are designing a blog or website, remember that you should let the user perform whatever he is trying to in a few clicks as possible.

– sellitontheweb.com

 

Många CMS (Content Management System eller adminsystem för hemsidor) brister i användarvänlighet när det gäller administreringsdelen. Ett exempel som ofta återkommer är när administratören ska utföra en simpel uppdatering på en sidas text. Istället för att låta den inloggade administratören enkelt uppdatera texten direkt på den sida som ska uppdateras så måste han eller hon ta sig till ett så kallat back end area där all redigering samt uppdatering utförs och leta upp den text som ska ändras. Ofta så finns ingen länk till detta back end area direkt på hemsidan utan administratören måste ha adressen nedskriven någonstans. Detta innebär onödiga extra steg för att få en uppgift utförd, något som är en dödssynd när det gäller användarvänlighet på webben.

Detta är inte så lätthanterligt för någon som inte håller på med eller är intresserad av webbutveckling som exempelvis våra kunder som kan vara allt från bilmekaniker till blomsterförsäljare och ekonomer till industriägare. Ofta har vi fått frågan om varför vi har skapat vårt eget administrationssystem när det redan finns färdiga sådana. Svaret på detta är att vi vill anpassa vårt administrationssystem till vår målgrupp.

Gratis .nu domän?

Trodde jag ja, men så var det inte riktigt. Nunames har en kampanj (hävdar de i alla fall) där du som svensk har möjlighet att registrera gratis domännamn för att fira något 15 års jubileum. Jag börjar med att registrera tre domäner som jag har i en lista här på datorn. Listan innehåller lediga domäner som jag inte vet om de är bra eller rättare sagt, jag vet inte om de är bra nog för mig att registrera just nu så jag har listan för att plocka domäner som är lediga om jag får en bra idé som passar in. Listan innehåller dock mest .se och .com men som sagt, tre .nu domäner fanns med så jag registrerade dem utan problem.

Nu ett dygn senare verkar det som Nunames har ändrat sig. Domänerna har tagits bort och är nu på nytt fritt att registrera för vem som helst. Detta verkar ha drabbat de flesta kan jag konstatera efter att ha läst lite på WN. Nunames har alltså ändrat gränsen från 15 fria till 1 fri samt att du måste vara medlem hos Nunames sedan tidigare.

Detta är dock krav jag uppfyller. Jag är svensk och använder en svensk adress och anger Sverige vid registrering. Jag försöker bara registrera en domän via mitt konto hos dem som jag har haft i över tio år. Jag får dock meddelandet: ”Alternativet du valt är begränsat till 1 per kund”.

Jag förstår att de insåg ett problem när kunder började registrera hundratals domäner och de valde att ”ändra” lite i avtalet. Saken är den att detta är sådant som ska diskuteras innan man slänger upp en nationell kampanj.

Det är dags för .SE stiftelsen att ta över hanteringen av .nu-domäner. Det är tydligen på gång men de får gärna skynda på lite. Nunames är ett jäkla skämt och har alltid varit det.

Kreativa logotyper

Idag vill alla synas och höras, alla skriker ut sitt budskap på Internet och i andra medier för att överrösta sina konkurrenter. Ofta utan närmare tanke på att forma sitt budskap på ett snyggt och framförallt passande sätt, vilket inte ger någon nämnvärd effekt.

Med andra ord så är det väldigt viktigt att lägga ner tanke och möda i sina budskap i all typ av media. Denna artikel visar ett gäng riktigt bra logotyper. Det som är gemensamt med dem är att de inte bara är snygga utan även har väldigt mycket tanke i sig.

5Locks

Logotyp för företaget 5Locks (Five Locks). Från början ser man bara texten LOCKS, men tittar man noga så ser man att tomrummet i den andra bokstaven i loggan O bildar ett nyckelhål vilket ju passar företaget i fråga. Tittar man ännu lite nogrannare så ser man att de två första bokstäverna LO tillsammans bildar en liggande 5:a (företaget ju 5Locks).

Nedan kan ni se några till exempel på kreativa logotyper. Ta tid på er och kika nogrannt på varje exempel.

xmas

wave

seven_sparrows

monkey

loop

look

hero

foot

crown

code_fish

barcode

Ant